Lekka zapiekanka z młodej cukinii: główne danie tego sezonu, które zjadłabym na śniadanie, obiad i kolację

Sezon na świeże warzywa zawsze wykorzystuje w 100% przygotowują z nich pyszne i zdrowe posiłki.

Moja rodzina szczególnie upodobała sobie dania z cukinii. Dlatego dzisiaj przygotuje obiad właśnie z jej wykorzystaniem. Lekka, pyszna zapiekanka z dodatkiem aromatycznego sosu, który doskonale podkreśli jej smak.

Składniki:

  • 1,3 kg cukinii
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • 120 g twardego sera
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 200 g pieczarek
  • 300 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz czarny (mielony), oregano, suszona bazylia do smaku

Przygotowanie:

Obierz cukinię i marchewki. Zetrzyj warzywa na tarce. Posól i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 15 minut, następnie odciśnij nadmiar płynu.

Ser zetrzyj na tarce. Połącz warzywa, 100 g sera, jajka, olej słonecznikowy oraz 1 posiekaną cebulę i czosnek. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem lub posmaruj olejem. Wlej mieszankę z warzyw do formy. Posyp pozostałym serem.

Piecz przez 40 minut w 200 stopniach. W tym czasie przygotuj sos grzybowy. Aby to zrobić, posiekaj pieczarki i cebulę. Podsmaż na patelni, dodając do smaku sól, pieprz, oregano i bazylię. Następnie wlej śmietanę i gotuj przez kilka minut.

Gotową zapiekankę podawaj z przygotowanym sosem grzybowym.


Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!