Karkówka miękka jak masło: To, co potrafi ta marynata, jest niesamowite jednym słowem. Przepis.

Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na doskonałą karkówkę – soczystą i naprawdę miękką.

Próbowałam tego przepisu od wielu lat i nie znam nikogo, kto by go nie lubił. Przepis jest na dwa kawałki karkówki, ale w domu robię co najmniej 4 sztuki, więc składniki trzeba podwoić. Na pewno ci się spodoba.

Potrzebujemy (na dwie porcje):

  • 2 grubsze plastry karkówki

Marynata:

  • 80 ml 100% soku jabłkowego
  • łyżki musztardy Dijon (można włożyć łyżeczkę musztardy Dijon i łyżeczkę musztardy pełnoziarnistej)
  • 3-4 łyżki wysokiej jakości sosu sojowego
  • 1 cebula
  • łyżeczka mielonego czosnku
  • czerwona słodka papryka
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka smalcu
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • olej do opiekania

Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy mięso – pokrój tyle plastrów mięsa, ile potrzebujesz.

Ale nie zapomnij dostosować ilości składników marynaty. Myjemy karkówkę, suszymy i obcinamy brzegi.

Doprawiamy. Cebulę kroimy na małe kawałki. Wymieszaj marynatę, w której namaczamy mięso i cebulę. Odstawiamy go na co najmniej dwie godziny, najlepiej na 24 godziny.

Podgrzejmy olej. Oprószone mięso z marynaty podsmażyć z obu stron. Lekko skrop wodą i gotuj do miękkości. Gotowe wyciągamy i zawijamy w folię na kilka minut.

W międzyczasie wlej do piekarnika resztę marynaty z cebulą i wymieszaj. Jeśli sos mocno zgęstnieje, rozcieńczyć wodą i doprawić.

Przystawka nadaje się do duszonych warzyw lub różnych przygotowanych ziemniaków. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!