Jak prawidłowo i skutecznie uprawiać grzyby w ogródku. Grzyby można z powodzeniem hodować na terenie własnego ogródka.

Grzyby – najważniejsze informacje

Dla miłośników grzybów pomysł uprawy tych wspaniałych grzybów w domu może być ekscytujący i onieśmielający. Grzyby shiitake i boczniaki to dwa świetne rodzaje dla początkującego hodowcy grzybów domowych. Grzyby shiitake, choć często spotykane w sklepach, są znacznie tańsze w uprawie w domu.

Boczniaki są mniej powszechne w sklepach ze względu na ich delikatny, trudny do transportu charakter. Zakup zestawu do uprawy grzybów to najprostszy sposób na rozpoczęcie uprawy własnych grzybów w domu.

Boczniaki (Pleurotus ostreatus) lub grzyby shiitake (Lentinula edodes) są doskonałym wyborem dla początkujących, ponieważ są pyszne i są jednymi z najłatwiejszych w uprawie. Grzyby shiitake mają pełny, dymny smak i gęstą konsystencję, która dobrze nadaje się na przykład do gotowania.

Można je łatwo znaleźć w sklepach, ale prawdopodobnie można je uprawiać znacznie taniej w domu. Uprawa shiitakes w domu jest satysfakcjonująca. Rozpoczęcie może zająć trochę czasu, ale kiedy już idziesz, mogą wytwarzać sporadyczne uderzenia gorąca. Wybór podłoża jest bardzo ważną częścią uprawy grzybów shiitake.

O tym warto pamiętać!

Grzyby mogą być świetnym sposobem na urozmaicenie rodzajów upraw, które uprawiasz w domu lub na małej farmie. W rzeczywistości ludzie uprawiają grzyby w małych pomieszczeniach od setek lat. Grzyby są bardzo wszechstronne i mogą być uprawiane w różnych środowiskach i na małych obszarach.

Używając spawnu lub zarodników, będziesz chciał przygotować podłoże grzybowe. Substratem jest każda substancja, na której grzybnia może rosnąć. Grzyby są często określane jako „ciała owocowe” grzybni. Różne gatunki grzybów rosną na różnych podłożach.

Niektóre agresywne gatunki, takie jak boczniaki, rosną na fusach z kawy, podczas gdy inne wymagają drewna do trawienia energii. Następnie umieszczasz podłoże w warunkach owocowania po zakończeniu okresu inkubacji. Zwykle polega to na rozcięciu worka, w którym przechowywano podłoże, aby wystawić je na świeże powietrze.

Podłoże jest zaparowane wodą przez cały dzień na tym etapie, aby utrzymać wilgotność. Po kilku dniach zaczniesz widzieć główki szpilki (primordię) tworzące się na podłożu. Te ostatecznie wyrosną na pełnowymiarowe grzyby. Czas zbioru grzybów będzie zależał od gatunku, który uprawiasz.

Zwykle polega to po prostu na delikatnym odciągnięciu lub skręceniu dojrzałych czapek grzybowych z dala od podłoża, na którym rosną. Niektóre gatunki grzybów można zbierać i odrastają kilka razy. Każda fala nowych grzybów jest określana jako spłukiwanie.

Podsumowanie

Jeśli zdecydujesz się użyć zarodników grzybów lub kultur, wstrzykniesz je do podłoża. Zazwyczaj tym podłożem jest ziarno żyta, dzięki czemu można w zasadzie zrobić grzyby, aby później dodać je do podłoża masowego (większego podłoża).

Możesz pominąć tworzenie spawnu grzybów żytnich i dodać swoje kultury lub zarodniki bezpośrednio do podłoża masowego. Większość ludzi nie lubi tego robić, ponieważ chcą, aby grzybnia była naprawdę silna i zdrowa przed umieszczeniem jej w większym podłożu.

To po prostu przyspiesza inokulację, większą szansę na sukces. Znanych jest dziś ponad 14 000 gatunków grzybów i technicznie można uprawiać każdy z nich w domu. Jednak tak naprawdę istnieje tylko garstka jadalnych grzybów, które warto uprawiać, jeśli Twoim celem jest spożywanie ich ze względu na ich smak lub korzyści lecznicze.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!