Procedura jest bardzo prosta i smakują lepiej niż w cukierni: Przygotuj te doskonałe smakołyki.

Doskonałe pyszności, które będą królowały na świątecznym stole. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują!

Składniki:

  • 4 białka jaj
  • 220 g cukru pudru
  • 107 g orzechów włoskich
  • 67 g cukru pudru

Do kremu orzechowego:

  • 200 ml mleka
  • 170 g masła
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 40 ml wody
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • 1 łyżka rumu

Przygotowanie:

Najpierw oddzielamy żółtka od białek, wkładamy białka do metalowej miski razem z cukrem i mieszamy trzepaczką (nie ubijamy).

Teraz ubijaj białka z cukrem przez 15 minut na wysokich obrotach, aby stworzyć piękną gęstą pianę.

Do osobnej miski wsypujemy zmielone orzechy włoskie (możemy też zastąpić je wiórkami kokosowymi). Dodaj przesiany cukier puder i wymieszaj razem z ubitą pianką.

Wszystkie składniki (ubita piana, w tym orzechy z cukrem) muszą mieć tę samą temperaturę pokojową. Lekko wymieszaj, aby uzyskać puszystą piankę z orzecha włoskiego. Bierzemy blachę do pieczenia, delikatnie nacieramy ją olejem i równomiernie nakładamy masę, którą na koniec wygładzamy szpatułką.

Umyj formę przed każdym kolejnym użyciem i wytrzyj do sucha.  Piekarnik nagrzać do 100°C, włączyć wentylator, położyć talerz na środkowym ruszcie i piec przez około 60 – 65 minut.

WSKAZÓWKA: Nie piec w piekarniku w temperaturze powyżej 100°C, w przeciwnym razie staną się białe i mogą pęknąć. 

Po wyschnięciu powinny tylko minimalnie zmienić swój kształt i kolor. Muszą być lekkie, kruche i chrupiące. Teraz przygotujemy orzechowo – kawowy krem ​​(możesz też przygotować inny krem ​​według własnego gustu).

Do miski wlać 100 ml mleka ( pozostałe 100 ml mleka wlać do garnka), dodać 4 żółtka, mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną  – ubić trzepaczką na gładką masę. Dodaj opakowanie cukru waniliowego i przelej masę przez sitko do garnka z mlekiem. Wlej do garnka kolejne 5 łyżek cukru pudru.

Mieszając ugotuj gęstą śmietanę, ostudź, ale od czasu do czasu mieszaj, aby nie powstały grudki. Odstawić 20 g masła o temperaturze pokojowej, resztę przełożyć do miski i stopniowo ubijać z kremem budyniowym, który również ostudziliśmy do temperatury pokojowej.

Ten podstawowy krem ​​może być doprawiany na różne sposoby, na przykład orzechami, kawą i tym podobnymi.  Zrób mocniejszą kawę – wsyp łyżeczkę kawy do filiżanki i zalej 40 ml gorącej wody, dodaj łyżkę rumu, wymieszaj i wlej 2 łyżki orzechów.

W osobnej misce ubić pozostałe 20 g masła i na łyżkach ubić masę orzechową.  Na koniec ubij masę orzechową na krem ​​budyniowy i wypełnij bezę za pomocą ozdobnej torebki. Wszystko gotowe.

Życzymy dobrego smaku!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!