Niesamowite ciasto jogurtowe, które rozpływa się w ustach – To nie jest deser, ale prawdziwa puszysta chmurka – Przepis bez mąki.

Nigdy nie jadłam tak miękkiego, kremowego ciasta jogurtowego! Przygotowuje się go łatwo i szybko, poradzi sobie nawet początkujący.

Składniki:

  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do posypania:

  • Cukier puder

Przygotowanie:

Zaczynamy od oddzielenia białek i żółtek. Dodaj cukier do żółtek i wymieszaj z pianką.

Dodaj skrobię i proszek do pieczenia. Do masy dodajemy również biały jogurt i wszystko dobrze mieszamy trzepaczką. Dodaj sól do białek. Ubijamy na sztywną pianę.

Teraz ręcznie i ostrożnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Mieszamy tak, aby zachować puszystą konsystencję ciasta. Wykładamy formę wyższymi krawędziami papierem do pieczenia – spód i boki. Wlej ciasto do formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 170°C.

Ciasto wyjąć z foremki i ostudzić. Posyp cukrem pudrem i możesz podawać. Dawno nie jadłaś czegoś tak delikatnego i pysznego! Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!