Kotlety wykonujesz prawie w każdą niedzielę, ale ta sztuczka nie przyszłaby Ci nawet do głowy: Spróbuj jutro, kiedy zrobisz je na obiad.

Każdy z nas od czasu do czasu rozsmakuje się w smażonym serze. Ale jak upewnić się, że ser nie wyleje się na patelnię podczas smażenia?

Dajemy Ci przydatne wskazówki, które pomogą Ci z tym, ale także z innymi powszechnymi problemami kuchennymi.

Idealne kotlety nawet bez frytownicy

2 główne zasady panierowania – do jajek dodać trochę piwa i do obtaczania półgrubą mąkę. Panierujemy w następujący sposób – w mące, w jajku z piwem, ponownie w mące, w jajku i dopiero potem w bułce tartej. Są nasączone i miękkie. Robię to w ten sposób od 40 lat i moje kotlety są znane w całej rodzinie.

Zawsze są dokładnie takie same – soczyste i chrupiące. Dodam, że smażę wyłącznie na smalcu wieprzowym. Życzę wszystkim smacznego. 🙂

Błyskawiczne ziemniaki gotowe w 5 minut – idealne dla zapracowanych

Wszystko czego potrzebujesz to miska nadająca się do kuchenki mikrofalowej, trochę wody i ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki myjemy, wkładamy do miski i zalewamy niewielką ilością wody.

Przykryj folią i wstaw do mikrofalówki na 5 minut, to wszystko.

Ziemniaki są idealnie miękkie, tak jak ugotowane w klasyczny sposób.

Zachowaj smak i soczystość czosnku

Zachowaj świeżość i soczystość czosnku solą. Włóż ją do słoika z solą i spokojnie przechowasz przez rok, nie zmieniając jej smaku ani soczystości.

Jak przygotować buraki, aby miały jak najwięcej witamin

Jednak zdaniem dietetyków i lekarzy burak jest również bardzo leczniczy nawet po obróbce termicznej – nie jest prawdą, że ciepło w nim zawarte zabija wszystko co dobre, ale trzeba wiedzieć, jak go przygotować. Jednak składniki odżywcze muszą być odpowiednio przechowywane

Prawdą jest, że najwięcej z buraka ugotujesz w całości w szybkowarze lub upieczesz w folii. Jeśli obierzemy go przed obróbką termiczną lub upieczemy bez ochronnej warstwy folii, tracimy wiele cennych składników odżywczych.

Cytrynowy przysmak na świątecznym stole

Król Lemon II już pokochał ten cytrynowy przysmak. Jeśli jeszcze tego nie próbowałaś, gorąco polecam. Taka przystawka jest zwykle podawana z napojami alkoholowymi. Istnieją trzy charakterystyczne smaki jednocześnie: kwaśny, słodki i ostry. Wypróbuj, jeśli nie próbowałaś wcześniej tej przystawki.

Wszyscy, którym go zaoferowaliśmy, byli zaskoczeni, jakie to proste, ale niezwykłe i smaczne! Potrzebujesz tylko trzech składników: cytryny, cukru pudru i kawy (naturalnej kawy mielonej). Cytrynę (najlepiej ekologiczną i dobrze umytą) wystarczy pokroić w kółka i wyłożyć na talerzu.

Posyp cukrem granulowanym (lub cukrem pudrem). Następnie dodajemy kawę. Do równomiernego rozprowadzania kawy używamy sitka. Możesz tez zrobić trochę inaczej. Połowę plasterków cytryny posyp cukrem, drugą kawą.

Ser nie wycieknie

Podstawą jest zakup dobrego sera do smażenia. To taki, który ma wyższą zawartość tłuszczu – co najmniej 30%. Takie sery są bardziej kremowe i znacznie lepiej trzymają swój kształt. Włóż ser do zamrażarki na 10 minut przed rozpoczęciem panierowania. Po panierowaniu zaleca się wstawić go na kilka minut do lodówki.

Pamiętaj, aby wykonać ten krok podczas panierowania: obtocz ser dwa razy, aby upewnić się, że nie przecieka WSKAZÓWKA: smażyć  tylko wtedy, gdy olej jest gorący. Ser smażymy z każdej strony przez około 1 minutę, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Inne sztuczki kuchenne:

Aby kurczak miał złocistą skórkę, polej go ciemnym piwem – nada mu też wspaniały smak. Pęknięte jajka nie przeciekają podczas gotowania, jeśli zasolisz wodę.

Jeśli ciasta nie da się wyciągnąć z foremki, zawijamy je w ręcznik nasączony zimną wodą na chwilę, odwrócamy foremkę. Chcesz, aby Twój strudel na powierzchni był złocisty i pięknie chrupiący? Nie ma nic prostszego, wystarczy przed pieczeniem upiec z żółtkiem ubitym z odrobiną mleka.

Jeśli nie chcesz tosty – czyli smażony chleb, nie wchłania tyle tłuszczu, przed pieczeniem spryskaj go odrobiną letniej wody. Będzie smakował jeszcze lepiej i nie będzie tak tłusty. Jeśli chcesz, aby ziemniaki z wątróbką smakowały lepiej, odstaw je na 1 godzinę do lodówki.

Chcesz więcej puszystych naleśników? Do ciasta dodaj gazowaną wodę mineralną lub odrobinę rumu. Aby ryż nie zagotował się, do gotującej się wody dodaj łyżkę soku z cytryny lub kilka łyżeczek zimnego mleka.

Aby uzyskać idealnie ubite białka – białka muszą być dobrze schłodzone. W przypadku żółtek sytuacja jest odwrotna – odpowiada im temperatura pokojowa.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!