Gotowanie piersi z kurczaka z ryżem w ten sposób jest niesamowicie pyszne: Skosztuj egzotyki bezpośrednio na swoim stole.

Przygotuj w domu orientalne potrawy, których wcześniej nie jadłaś. Pyszny kurczak z ryżem i sosem śmietanowym wysadzi w powietrze całe mieszkanie, a sąsiedzi będą zbierać klinkiery.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka

Do marynaty:

  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Do gotowania ryżu:

  • 2 szklanki ryżu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka bulionu warzywnego
  • liście laurowe
  • 3 szklanki wody

Do gotowania kurczaka: 

  • olej roślinny lub rzepakowy
  • 200 g cebuli
  • 120 g marchewki
  • 1 łyżeczka przyprawy z czosnku
  • papryczka chili
  • 150 g papryki
  • 300 g kapusty
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Do sosu:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 kg suszonej pietruszki
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Do miski dodaj pokrojoną w kostkę pierś i ocet. Następnie w małej misce mieszamy sól, smalec, mielony pieprz, kurkumę. Wlej miksturę do miski i dokładnie wymieszaj.

Włóż miksturę do lodówki i pozostaw do marynowania na 30 minut. Wsyp ryż do małej miski, dokładnie spłucz i namocz przez 20 minut.

Ryż odcedź i włóż do naoliwionej patelni. Dodaj sól, bulion, liście laurowe i dokładnie wymieszaj podczas smażenia.

Ryż zalać wodą, wymieszać, przykryć pokrywką i gotować w wysokiej temperaturze, aż ilość wody się zmniejszy. Następnie gotuj ryż przez kolejne 25 minut na małym ogniu.

Smaż piersi z kurczaka na złoty kolor na naoliwionej patelni. Następnie dodać posiekaną cebulę, marchew, wymieszać, dodać zmiażdżony czosnek lub paprykę, słodką paprykę i kapustę.

W misce wymieszaj smalec, pieprz mielony, sól, kurkumę, dodaj na patelnię i wszystko dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj.

Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Teraz przygotujemy sos: dodamy majonez, jogurt, cukier, pietruszkę, ocet, sól, czarny pieprz, wszystko wymieszamy trzepaczką i wstawimy do lodówki.

Podajemy pyszny pachnący ryż z mięsem wraz z sosem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!