Ten przepis doprowadził wszystkich gości do szaleństwa: Pokusa malinowo-czekoladowa bez pieczenia o niesamowitym smaku.

Niesamowicie smaczne ciasto, którego warto spróbować: Połączenie czekolady, malin, orzechów i twarogu zachwyci Cię.

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub orzechów laskowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 125 g masła lub margaryny
  • 100 ml soku pomarańczowego

Nadzienie 1:

  • 300 g mrożonych malin
  • 150 ml wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Nadzienie 2:

  • 200 g mascarpone lub miękkiego twarogu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 200 ml słodkiej śmietanki do ubijania

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietanki do ubijania

Przygotowanie:

Na bazie pokruszonych herbatników mieszamy z mielonymi orzechami i cukrem. Dodaj roztopione masło, sok i ułóż masę na dnie tortownicy. Schłodzić w lodówce.

Przygotujemy pierwsze nadzienie: Maliny wymieszać z cukrem i 100 ml wody, przełożyć do ognia. W międzyczasie wymieszaj skrobię w 50 ml wody w misce i gdy masa malinowa zacznie się gotować, wymieszaj mieszankę skrobiową.

Gęsty budyń gotujemy, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Następnie ułóż mieszaninę na bazie herbatników. Do drugiego nadzienia wymieszaj wszystkie składniki – możemy użyć trzepaczki. Nakładać na masę malinową.

Na koniec rozpuść czekoladę w kubku w śmietanie i polej wierzch deseru. Niech zamarznie w lodówce i możemy podawać.

Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!