Pyszne włoskie jabłkowe ciasteczka bez zakwasu: Słodki przysmak, który uwielbia cała rodzina.

Przygotuj te pyszne ciasteczka jabłkowo-cynamonowe, a oszalejesz. Są kruche, pachnące i świetnie nadają się do herbaty i kawy. Przygotowanie jest bardzo proste!

Składniki:

Na nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu

Na ciasto:

  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 2 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 230 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Oczyścimy jabłka ze skórki, łącznie z pestkami. Trzemy je na grubej tarce.

Następnie wyłóż je na patelnię. Posyp cukrem, cynamonem i dodaj masło. Pieczemy na małym ogniu, mieszając wszystkie składniki.

Dopraw miodem. Gdy nadmiar wody wyparuje, połóż jabłka na talerzu.

Ostudź i w międzyczasie przygotuj ciasto. Cukier wsyp do większej miski. Dodaj szczyptę soli, cukier waniliowy, jajka i mleko. Skrop roztopionym masłem.

Pracujemy w porcjach mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na naleśnik. Pokrój na 8 mniej więcej równych trójkątów i zrób po 3 nacięcia na każdym.

Na każdym trójkącie ułóż nadzienie jabłkowe. Wałkujemy i kształtujemy bułki. Przechowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 15-20 minut.

Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!