Piankowe ciasto bez pieczenia w 10 minut: Nawet lody z cukierni nie smakują tak pysznie jak ten krem.

Doskonały deser piankowy w 10 minut, który naprawdę smakuje jak lody.

Deser jest łatwy w przygotowaniu, a jeśli włożysz go do lodówki na kilka minut, możesz go podać niemal od razu. Do kremu można również dodać owoce lub kawałki czekolady.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki do ubijania
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez gotowania
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • ciasteczka dla dzieci

Do moczenia ciastek:

  • mleko

Do dekoracji:

  • czekolada

Opcjonalnie:

  • Owoce
  • Kawałki czekolady

Przygotowanie:

Do dużej miski wlej śmietanę i mleko.

Dodajemy budyń waniliowy oraz cukier waniliowy i krystaliczny.

Ubijaj wszystko blenderem przez około 5 minut. Otrzymujemy puszystą piankę.

Ja zastosowałam blachę o wymiarach 38×25 cm, ale można też zastosować formę o innym rozmiarze (jeśli jest mniejsza, ciasto będzie wyższe). Wykładamy dno herbatnikami. Namaczamy je w mleku, aby były miękkie.

Na biszkopty nakładamy bitą śmietanę i ładnie je wygładzamy. Jeśli chcesz, możesz dodać owoce do kremu.

Ewentualnie kawałki czekolady. Uderzamy kilka razy w blat formą, aby pozbyć się dużych pęcherzyków powietrza.

Wierzch udekoruj startą czekoladą i przechowuj w lodówce. Jeśli nie masz czasu, włóż ciasto do zamrażarki, szybciej stężeje, ale nie zostawiaj go tam zbyt długo, aby nie zamarzł. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!