Kiedy nie mamy ochoty na chleb, zawsze robimy te pieczywo. Bez drożdży smakują fantastycznie: Oto przepis.
Znakomity i wyjątkowo szybki zamiennik chleba bez drożdży, który możesz przygotować w dowolnym momencie. Już nigdy nie zabraknie Ci świeżego pieczywa w domu.

Składniki (8 szt.):
- kefir – 500 g
- soda oczyszczona – 5 g
- sól – 4 g
- mąka – 600 g
- olej roślinny – 15 ml
- trochę mleka
Przygotowanie:
W misce wymieszaj kefir z sodą oczyszczoną, mąką i solą.

Wyrabiamy jednolite ciasto, ugniatamy je na desce asystowanej. Nacieramy ją olejem. Włóż ciasto do miski, przykryj i odstaw na 20 minut.

Następnie dzielimy ciasto na mniejsze części.

Z których formujemy naleśniki.

Zrób palcem dziurkę w naleśnikach i rozprowadź trochę mleka.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 230-250 stopni przez 10-15 minut.

I gotowe! Są przepyszne.

Comments are closed.