Błyskawiczny sernik karmelowy bez pieczenia. Zaledwie w 15 minut najlepszy deser pod słońcem.

Masz ochotę na prawdziwy deser bombowy? Koniecznie musisz spróbować tego karmelowego sernika.

Do tego przepisu zainspirowała mnie moja babcia, ale troszeczkę go zmodyfikowałam i wynik jest przepyszny.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g ciastek karmelowych
  • 120 g masła

Krem:

  • 500 g miękkiego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml bitej śmietany
  • 120 g cukru pudru

Polewa:

  • 130 g cukru
  • 70 g masła
  • 100 ml śmietanki do ubijania
  • Forma o średnicy 23 cm

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy spód sernika.

W blenderze wymieszaj biszkopty karmelowe, dodaj do nich roztopione masło i dobrze wymieszaj ręcznie w misce, aby masa jak najlepiej się zlepiła. Wciśnij miksturę do formy do pieczenia i przechowuj w lodówce. Przygotujemy krem: Twarożek mieszamy z cukrem pudrem i mascarpone.

W innej misce ubij bitą śmietanę i wymieszaj ręcznie z serem. Krem ułożyć na biszkoptowym spodzie, włóż do lodówki i przygotuj karmel. Niech cukier rozpuści się w garnku, mieszając. Ostrożnie dodaj ubitą śmietanę i mieszaj do uzyskania gładkiego karmelu.

Zdejmij go z ognia i ostudź, tak aby karmel był jeszcze ciepły/płynny, ale jednocześnie nie był już gorący. Wylej na wierzch sernika i odstaw do ostygnięcia. Na koniec możemy udekorować pokruszonymi ciasteczkami.

Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!