Kilka minut roboty i powstaje deser jak z drogiej cukierni: Najprostszy przepis, jaki kiedykolwiek wykonałam.

Doskonały przepis, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i luksusowy w smaku.

Spróbowałam go pierwszy raz w zeszłym tygodniu w niedzielę i od tego czasu piekę już trzecią porcję. Jest naprawdę świetnie!

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 250 ml śmietany
  • 1 proszek do pieczenia
  • 300 g mąki

Nadzienie:

  • dżem
  • barwnik do żywności – czerwony
  • 350 ml wody
  • syrop malinowy
  • rum do smaku

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na piankę. Dodaj roztopione masło, śmietanę. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podziel na 2 części, do jednej dodaj barwnik.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć białe ciasto. Ułożyć różowe ciasto na białym cieście, ładnie je wygładzić. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Upieczone ciasto polej ponczem (woda + syrop + rum ). Na powierzchnię polać lukrem, posypać czekoladą. Przecinamy ciasto na pół i przekładamy dżemem.

Lukier: 100 g cukru pudru, 1 łyżka gorącej wody, 1 łyżka soku z cytryny – wymieszać wodę z sokiem i stopniowo dodawać cukier. Wymieszaj na jednolitą masę, którą polewamy ciasto i pozwól mu stwardnieć.

Życzymy dobrego smaku! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!