Trzy genialne sposoby na użycie cienkiego chleba pita zamiast ciasta: Te przepisy to mistrzostwo.

Domowe ciasta mają szczególny urok i wszyscy kochają ich smak. Jednak nie wszyscy są gotowi pracować z drożdżami i martwić się, czy ciasto wyrośnie, czy też nie. Właśnie w takich przypadkach pomoże lawasz!

Oto 3 zupełnie inne przepisy, ale każdy równie smaczny. Dzięki nim zaserwujesz niezwykłe smakołyki bez większego trudu i stresu!

Ciasto z pieczarkami i serem

Będziesz potrzebować:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 arkusze lawasz
  • 200 g twardego sera
  • 150 ml kefiru
  • 2 jajka
  • olej słonecznikowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Podsmaż posiekaną cebulę na oleju i dodaj pieczarki. Gotuj 15 minut, aż lekko się zarumienią, a nadmiar płynu wyparuje. Dopraw solą i pieprzem.

Teraz rozłóż arkusz lawasz i połóż na nim 1/3 nadzienia grzybowego i 1/3 startego sera. Zwiń w luźną rolkę. Ułóż wszystkie trzy kawałki spiralnie w formie. Zalej „ślimaka” mieszanką kefiru i jajek. Piecz ciasto przez 35 minut w 180 stopniach.

Pizza Lawasz z patelni

  • 2 arkusze lawasz
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tłustej śmietany
  • 8-10 plastrów salami
  • 1 papryka
  • 6 dużych pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
  • 200 g mozzarelli
  • olej roślinny
  • sól

Wytnij dwa kółka z lawasz lub kup okrągłe. Posmaruj patelnię olejem, ułóż pierwszy arkusz. Posyp go połową startego sera. Przykryj wierzch drugim arkuszem, posmaruj sosem i rozprowadź wszystkie pozostałe składniki. Posyp serem i przykryj pokrywką. Gotuj pizzę lavash przez 20 minut na średnim ogniu.

Strudel jabłkowy

Będziesz potrzebować:

  • 3-4 słodko-kwaśne jabłka
  • 50-60 g suszonych śliwek
  • 4-5 łyżek brązowego cukru
  • 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 40 g masła
  • 50-60 g rodzynek
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 50 g prażonych orzechów laskowych
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 arkusze lawasz
  • 2 g waniliny

Jabłka pokrój w ósemki i podsmaż na maśle, skrop je wcześniej sokiem z cytryny. Dodaj suszone śliwki, cukier, orzechy oraz cynamon, gotuj przez kolejne 5 minut i zdejmij z ognia. Dodaj rodzynki oraz skórkę z cytryny i wymieszaj. Nadzienie gotowe!

Ubij jajka ze śmietaną i wanilią. Posmaruj ta mieszanką jeden arkusz lawasz i połóż na nim drugi, ponownie posmaruj. Rozłóż trochę nadzienia i zacznij zwijać roladę. Następnie umieść strudel w naczyniu lub blasze do pieczenia. Posmaruj pozostałą mieszanką śmietany i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!