Danie dla Pań dbających o linię: Łódeczki z cukinii z soczystym nadzieniem: dla szczupłej sylwetki.

Cukinia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw, z którego można zrobić wiele pysznych dań. Na szczególną uwagę zasługują te pyszne nadziewane łódki z cukinii.

Są nie tylko smaczne, ale też bardzo pięknie wyglądają. To lekkie, ale pożywne danie zasmakuje każdemu! Do nadzienia używam świeżych warzyw. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, możesz użyć mięsa mielonego. Rozpieść siebie i swoją rodzinę tym cudownym daniem!

Składniki:

  • 2 cukinię
  • oliwa z oliwek, sól, pietruszka do smaku
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 marchew
  • 80 g twarogu
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Najpierw umyj cukinie i przekrój je wzdłuż na pół. Łyżką delikatnie wydrąż miąższ, tym samym otrzymasz piękne, warzywne łódki.

Posmaruj je od środka oliwą z oliwek oraz posól, a następnie ułóż na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

W międzyczasie przygotuj warzywa do nadzienia. Posiekaj miąższ z cukinii i cebulę, paprykę pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj marchewkę na tarce.

Podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek przez około 1 minutę. Następnie dodaj resztę przygotowanych warzyw i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i duś pod przykryciem przez 5 minut.

Przełóż podsmażone warzywa do miski, dodaj większość startego sera, posiekaną pietruszkę i bułkę tartą. Wymieszaj.

Napełnij łódki przygotowanym nadzieniem. Wierzch posyp tartym serem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.


Łódeczki z cukinii z serem są tak delikatne, że po prostu rozpływają się w ustach. Jeśli lubisz te warzywo, na pewno spodoba Ci się ten przepis. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!