Cała nasza rodzina dosłownie to uwielbia. Niezwykle delikaty, smaczny, pięknie się prezentuje: Uwielbiam takie przepisy – 3 piętrowy deser bez wysiłku.

Jestem po prostu pewna, że gdy tylko spróbujesz tego pysznego ciasta Twoje kubki smakowe wręcz oszaleją z rozkoszy smaku! Deser jest niezwykle delikaty, smaczny, a jak pięknie się prezentuje! Prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej!

Potrzebujesz:

  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 8 białek
  • 4 łyżki kakao
  • 8 łyżek oleju
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • aromat rumowy do smaku
  • 5 g soli
  • forma 30 × 35 cm
  • Krem:
  • 8 żółtek
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 800 ml mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • mleko do namaczania herbatników
  • cukier puder
  • 250 ml śmietany 30 %
  • herbatniki
  • czekolada do posypania

Przygotowanie:

Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki na ciasto.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj białka do drugiej miski ze składnikami i wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki. Na koniec dodaj olej, aromat i wymieszaj.

Blachę do pieczenia 30 × 35 cm wyłóż wilgotnym papierem do pieczenia.

Wlej ciasto i wstaw do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ostudź i przygotuj krem.

Ubij żółtka z cukrem i mąką. Stopniowo dodawaj mleko, mieszaj. Włóż połączone składniki na mały ogień i ugotuj gęsty budyń, odstaw do ostygnięcia.

Następnie wymieszaj go z miękkim masłem i aromatem. Ciasto zwilż mlekiem.

Na ostudzonym cieście ułóż krem​​ i herbatniki namoczone w mleku.

Następnie ułóż warstwę ubitej śmietany (dopraw ją cukrem do smaku).

Na koniec posyp startą czekoladą.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!