Zawsze robię w największym garnku, jaki mamy w domu: Legendarne knedle według najlepszej i najstarszej receptury.

Jedzenie wschodnie, które bardzo lubimy w naszym domu.

To świetny dodatek, ale też szybki przysmak na obiad. Najbardziej lubimy z pieczonym boczkiem i cebulą. Potrzebujesz tylko 2 składników na ciasto – mąkę i ziemniaki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (plasterki, gotowane)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki półgrubej
  • sól

Do smaku:

  • 2 drobno posiekane cebule
  • 150 g drobno posiekanego boczku

Przygotowanie:

Pokrój oczyszczone ziemniaki, zalej je wodą tak, aby były przykryte. Dodaj sól i gotuj. Gdy ziemniaki są ugotowane dodaj do nich przesianą mąkę i wmieszaj. Powstaje drobna zawiesina. Przykryj pokrywką i pozostaw na około 10-15 minut.

W rękach kształtujemy kule. Podawać ze smażonym boczkiem i cebulą . Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!