Oto przepis: Z 2 jajek, 3 jabłek i budyniu upiekłam najsmaczniejsze ciasto pod słońcem.

Doskonałe ciasto, które możesz przygotować jako pachnący piernik lub soczystą i niezwykle smaczną szarlotkę. Polewa z lodów kasztanowych dopełnia deser do perfekcji.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 3 jajka
  • 350 g mąki półgrubej
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100-120 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Polewa:

  • 100 g czekolady do gotowania
  • lody kasztanowe
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • kawałek masła

Przygotowanie:

Uwaga: jeśli zastąpisz piernik w proszku zwykłym proszkiem do pieczenia, otrzymasz również fantastyczną szarlotkę. Zamiast przypraw do piernika można dodać więcej kakao lub cynamonu.

Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, proszkiem, przyprawami i budyniem. Dodaj grubo starte jabłka.

Mieszamy również jajka, mleko, olej i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej na blachę do pieczenia (26×36 cm). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. około 25-30 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę z masłem na parze. Śmietanę wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Niech ciasto ostygnie.

Polej ciasto polewą. Życzymy smacznego 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!