Teściowa podzieliła się wyjątkowym przepisem: Ledwo wyciągnęłam z piekarnika, a już zjedzone.

Bez puree ziemniaczanego nie sposób wyobrazić sobie żadnego świątecznego stołu. Zazwyczaj podawane jest z różnymi daniami mięsnymi. Dlaczego więc ich nie połączyć? 

Chcemy podzielić się z Wami wspaniałym przepisem na sycącą zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem . Przygotowanie tego dania jest łatwe i proste. Przygotuj więc je i zaskocz swoich gości!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Wołowina 400 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Śmietana 2 łyżki
  • Masło 25 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokrój mięso. Cebulę obierz i również pokrój.

zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Zmiel mięso i cebulę. Obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie. Mięso mielone usmaż na patelni. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodaj niewielką ilości wody.

zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło i ugnieć na puree.

zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Przykryj papierem formę do pieczenia i posmaruj ją olejem słonecznikowym. Równomiernie ułóż w blaszce połowę puree.

zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Następnie włóż farsz mięsny. Rozłóż równomiernie pozostałe ziemniaki na wierzchu mielonego mięsa. Aby wygładzić warstwę ziemniaków, użyj drewnianej lub silikonowej szpatułki.

zapiekanka ziemniaczana z mięsemzapiekanka ziemniaczana z mięsem

Posmaruj ziemniaki kwaśną śmietaną, aby podczas pieczenia powstała pyszna złota skorupka.

zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Elegancka zapiekanka ziemniaczana jest gotowa! Twoi goście na pewno będą zachwyceni!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!