Mięso jest bardzo smaczne, delikatne i soczyste: Te udka z kurczaka nie mają konkurencji.
Mięso z kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów, a dziś mamy świetną wskazówkę, dzięki której udka i inne części mięsa z kurczaka zawsze będą delikatne i soczyste!

Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- czarny pieprz mielony
- ostra papryka
Przygotowanie:
Dobrze umyj udka z kurczaka i osusz je papierowymi ręcznikami. Weźmy głębszy garnek, włóżmy do niego udka. Zalej je mlekiem i wodą. Dopraw solą i pieprzem.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i ostrą papryką.

Jajka ubić widelcem.

Po 20 minutach zdejmij udka z kurczaka. Zanurz w masie jajecznej, następnie w mące. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Podawać z dodatkami np. frytkami, ziemniakami i sosem. W ten sposób możesz przygotować różne części kurczaka, a kurczak pozostanie soczysty i delikatny.

Comments are closed.