Warto zapisać ten przepis: Ciasto Trzy szklanki – Każdy poprosi o dokładkę.

Nie żałuję ani czasu, ani trudu i smacznego ciasta. Wszystkie wydane środki zwracają się, gdy wypróbujesz pierwszy kawałek tego deseru. Moje ulubione ciasto od dzieciństwa to „Trzy szklanki” z bananem. Słyszałaś o tym?

Prawdopodobnie już zgadłaś, dlaczego tak się nazywa to ciasto kefirowe. Do przygotowania ciasta potrzebna jest jedna szklanka głównych składników.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 250 g masła
  • 250 g mleka skondensowanego
  • 1 banan
  • czekolada mleczna do smaku
  • wiórki kokosowe do smaku

Przygotowanie:

Ubij jajko z solą, dodaj trochę cukru i dodaj olej roślinny.

Wymieszaj kefir z sodą, wlej do mieszanki jajecznej i dobrze wymieszaj mikserem. Do ciasta przesiej mąkę i kakao, wymieszaj do uzyskania gładkości.

Przykryj spód formy pergaminem, wylej ciasto i włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.

Teraz kolej na krem. Miękkie masło ubić na puszystą masę, wlać skondensowane mleko i ubijać przez kolejne 2 minuty.

Ostudzić biszkopt, odciąć górną „czapkę” i pokroić wzdłuż na dwa ciasta.

Jedno ciasto posmaruj kremem, ułóż plasterki banana, a następnie ułóż drugie ciasto. Posmaruj ciasto na wierzchu i boku kremem, posyp wiórkami kokosowymi i kawałkami czekolady.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!