Szef kuchni słynnej restauracji podzielił się sztuczkami kulinarnymi. Numer 8 zdecydowanie ułatwił mi życie.

Czy kiedykolwiek miałeś coś takiego, co spróbowałeś w restauracji, a potem znalazłeś ten przepis, przygotowałeś go, ale okazało się, że nie jest tak smaczne?

Sekretem są proste sztuczki, które są często używane przez szefa kuchni. Dziś ujawnię Ci 15 pomysłowych kulinarnych sztuczek , dzięki którym będziesz mógł gotować jak w najlepszej restauracji.

Wskazówki kulinarne

Jeśli używasz surowej cebuli, zanurz ją w lodowatej wodzie. Smak stanie się mniej ostry, a co najważniejsze – nie pozostawi nieprzyjemnego posmaku.

Jeśli kupiłeś zbyt mocną kawę, która smakuje bardzo gorzko, nie denerwuj się. Przed zaparzeniem dodaj szczyptę soli i odrobinę cynamonu. Ta sztuczka nada Twojemu napojowi łagodniejszy smak i boski aromat.

Jeśli robisz sałatkę ze świeżych soczystych warzyw, posól ją przed podaniem. Podasz zamiast zupy pyszną, chrupiącą sałatkę.

Aby mięso miało odpowiednią konsystencję i było soczyste, polej je mieszaniną skrobi kukurydzianej i białka jaja. Ta sztuczka pomoże ci przygotować bardzo soczyste i delikatne mięso , które rozpuści się w ustach.

Aby przygotować perfekcyjnie wypieki bez przepisu, wymieszaj równą ilość mąki i cukru i musisz wziąć tyle jajek, ile ma masła. Uważaj tylko, nie chodzi o ilość produktów, ale o ich wagę. Maksymalna różnica w stosunku jaj i masła może wynosić 20%. Warto więc zaopatrzyć się w wagę kuchenną.

Zawsze dodawaj trochę soli do ciasta do pieczenia. Zaledwie pół łyżeczki może poprawić smak innych składników i przypraw. Możesz użyć absolutnie dowolnego rodzaju soli.

Dodawaj łyżeczkę masła orzechowego lub musztardy do sosów, aby miały bardziej wyraźny smak i aromat. Szczególnie dobrze jest użyć tej sztuczki, jeśli potrawa np. schab jest duszony w sosie.

Jeśli jesteś fanem jajek sadzonych czy w koszulce, ta sztuczka jest dla ciebie. Przenieś jajka do rondla lub na patelnię, tak jakbyś chciał je usmażyć, ale zamiast oleju roślinnego zalej wodą i umieść rondel na ogniu. Dzięki temu otrzymasz idealne jajka z płynnym żółtkiem.

Dodaj trochę wódki do ciasta na ciasto. Po upieczeniu otrzymasz bardzo chrupiący i puszyste ciasto. Nie bój się, alkohol wyparuje, dzięki czemu smak wypieku nie zepsuje się. Możesz dodać np. brandy lub rum.

Jeśli lubisz robić zimną herbatę z owocami, dodaj szczyptę sody. Neutralizuje taninę w herbacie.

Kolejna sztuczka do uzyskania doskonałych mięs grillowanych. Surowe mięso osusz delikatnie za pomocą serwetki. Pamiętaj, że grill powinien być już dobrze rozgrzany.

Dodaj trochę bułki tartej do pasztecików z mielonego mięsa. Dzięki temu lepiej zachowają swój kształt i będą bardziej chrupiące.

Zawsze podgrzewaj lub schładzaj naczynia, aby podawać je w temperaturze potrawy. Pomoże w tym odpowiednio w piekarnik bądź lodówka. Zwłaszcza ta sztuczka oszczędza czas, gdy ustawiasz stół dla gości: w ten sposób jedzenie zachowa swoją pierwotną temperaturę.

Zgniecione nachosy pomogą Ci zrobić sos chili, jeśli akurat nie masz mąki kukurydzianej pod ręką. Aby zrobić ten sos, najpierw wymieszaj nachosy z piwem, a następnie dodaj pieprz.

Dodaj skrobię kukurydzianą do jajecznicy lub jajecznicy, aby były bardziej puszysta i delikatna. Ponadto taka sztuczka uratuje potrawę przed spaleniem.

Te małe tajemnice mogą znacząco poprawić Twoje umiejętności kulinarne.  🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!