Każdy z mojej rodziny prosi o dokładkę: Od dziś tylko tak przygotowuje spaghetti. Pychota.

Nawet nie myśl o rezygnacji jedzenia makaronu, kierując się mitem, że od niego łatwo przytyjesz. Spójrz na Włochów: jedzą makaron na śniadanie, obiad i kolację i wyglądają po prostu niesamowicie.

Ale jak ugotować włoski makaron, aby smakował każdemu domownikowi? Mamy na to parę sposobów! Po pierwsze, zawsze podawaj go z sosem. Przygotuj odpowiednią kremową lub pomidorową bazę z dodatkiem mięsa, sera i ziół. Po drugie, nie bój się eksperymentować z przyprawami, ponieważ oprócz pieprzu i soli jest tak wiele różnych aromatycznych przypraw.

Spaghetti po bolońsku (nowy sposób)

Boloński

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g twardego sera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 pęczka ulubionych ziół np. bazylia
  • olej roślinny do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj mięso mielone. Smaż mięso aż będzie gotowe. Dodaj starty ser i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Dodaj kilka łyżek wody, soli i pieprzu. Przykryj pokrywką i duś parę minut. Dodaj posiekane zioła. Podawaj sos mięsny z ugotowanym makaronem spaghetti.

Spaghetti z piersią kurczaka

Składniki

  • 1 pierś kurczaka
  • 400 g makaronu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 20 g masła
  • sól, zioła prowansalskie do smaku

Przygotowanie

Ugotuj pierś w osolonej wodzie. Ostudź i pokrój w kostkę. Podsmaż pokrojoną cebulę w oleju. Dodaj do niej mięso. Smaż przez 3 minuty. Wlej śmietanę, gotuj na wolnym ogniu przez 4 minuty pod pokrywką. Ugotuj makaron. Dodaj sól i zioła prowansalskie do składników na patelni. Dodaj sos z piersią do makaronu. Gotowe!

Spaghetti z krewetkami

Składniki

  • 250 g makaronu
  • 200 g krewetek
  • 150 ml śmietany 18%
  • 20 g oleju słonecznikowego
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Posiekaj ząbki czosnku i cebulę. Podsmaż na oleju przez kilka minut. Dodaj krewetki na patelnię i smaż przez kolejne trzy minuty. Nie zapomnij doprawić wszystkiego solą i pieprzem. Wlej śmietanę i zagotuj. Dodaj posiekane zioła. Ugotuj makaron i polej gotowym kremowym sosem czosnkowym z krewetkami.

Każdy szanujący się Włoch nie zamawia makaronu w restauracji, ale przygotowuje go w domu. Każdy ma własne triki i kilka sprawdzonych przepisów.

Nikt nie może Cię powstrzymać przed zostaniem prawdziwym Włochem w swoim domu. Czy masz już kilka niezwykłych przepisów, dlatego przygotowanie włoskiego makaronu obejdzie się bez problemów! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!