Koniecznie zapisz przepis na ulepszone placki ziemniaczane z nadzieniem – mój nowy hit w kuchni.

Placki ziemniaczane ze świeżymi ziołami to świetny dodatek do różnych dań i sałatek. Możesz ich użyć zamiast chleba lub wypełnić różnymi nadzieniami.

Potrzebujesz:

  • kefir lub śmietana – 200 ml;
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • jajka – 2 szt.;
  • szczypta soli;
  • olej – 2 łyżki;
  • mąka – 5 łyżek;
  • ziemniaki – 4 duże szt.;
  • koperek – pęczek.

Przygotowanie:

Śmietanę lub kefir wymieszaj z sodą.

Ubij jajka z solą za pomocą trzepaczki.

Dodaj mieszaninę kefiru, wlej olej.

Dodaj mąkę i mieszaj masę, aż będzie gładka. Drobno posiekaj pęczek kopru i wymieszaj z ciastem.

Ziemniaki zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj z solą i pieprzem do smaku.

Rozgrzanej olej i nałóż cienką warstwę ziemniaków na patelnię. Polej je przygotowaną wcześniej mieszanką z kefirem.

Smaż pod przykryciem na małym ogniu, odwróć i piecz z drugiej strony. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!