Cała nasza rodzina dosłownie to uwielbia. Niezwykle delikaty, smaczny, pięknie się prezentuje: Uwielbiam takie przepisy – 3 piętrowy deser bez wysiłku.
Jestem po prostu pewna, że gdy tylko spróbujesz tego pysznego ciasta Twoje kubki smakowe wręcz oszaleją z rozkoszy smaku! Deser jest niezwykle delikaty, smaczny, a jak pięknie się prezentuje! Prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej!

Potrzebujesz:
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 8 białek
- 4 łyżki kakao
- 8 łyżek oleju
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- aromat rumowy do smaku
- 5 g soli
- forma 30 × 35 cm
- Krem:
- 8 żółtek
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 800 ml mleka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- mleko do namaczania herbatników
- cukier puder
- 250 ml śmietany 30 %
- herbatniki
- czekolada do posypania
Przygotowanie:
Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki na ciasto.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj białka do drugiej miski ze składnikami i wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki. Na koniec dodaj olej, aromat i wymieszaj.

Blachę do pieczenia 30 × 35 cm wyłóż wilgotnym papierem do pieczenia.
Wlej ciasto i wstaw do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ostudź i przygotuj krem.

Ubij żółtka z cukrem i mąką. Stopniowo dodawaj mleko, mieszaj. Włóż połączone składniki na mały ogień i ugotuj gęsty budyń, odstaw do ostygnięcia.

Następnie wymieszaj go z miękkim masłem i aromatem. Ciasto zwilż mlekiem.

Na ostudzonym cieście ułóż krem i herbatniki namoczone w mleku.

Następnie ułóż warstwę ubitej śmietany (dopraw ją cukrem do smaku).

Na koniec posyp startą czekoladą.

Comments are closed.