Przepis krok po kroku na bardzo miękką i soczystą karkówkę na musztardzie – Niebo w gębie.
Pyszne mięso w doskonałym sosie, które nie zawiedzie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pieczone ziemniaki z sosem do mięsa!
Składniki:
- 800 g karkówki
- sól
- świeża papryka i mieszanka przypraw do mięsa do smaku
- olej roślinny
- 2 cebule
- liść laurowy
- rozmaryn
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 litr bulionu
Dodatki:
- smalec
- sól
- ziemniaki
Przygotowanie:
Pokrój karkówkę w grubsze plastry i posól z obu stron.
Wlej olej do garnka, podgrzej go i upiecz mięso z obu stron, przykryj aby mięso zachowało soczystość.
Do sosu włożyć drobno posiekaną cebulę i usmażyć. Następnie dodaj przyprawy, liść laurowy i rozmaryn, wszystko wymieszaj, możemy zalać odrobiną wody i dusić przez kilka minut. Na tym etapie dodajemy posiekany czosnek, musztardę i mąką, którą dodajemy do gładkości. Na koniec zalej wszystko bulionem, dobrze wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu i włóż mięso.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i w razie potrzeby dodać wodę.
Gdy mięso jest gotowe, zabieramy je na talerz i przecedzamy sok przez sito i przechodzimy do przygotowania ziemniaków. Ziemniaki myjemy, kroimy na półksiężyce i razem ze smalcem wrzucamy do osolonej wody. Gotuj je przez 10 minut. Następnie zalej wodą i usmaż ziemniaki na patelni.
Wszystko gotowe.
Comments are closed.