Niezwykle szybki przepis: To najlepszy przepis na strudel, bez zakwasu.

Znakomity przepis od Pani Danki, która uwielbia wypieki. Ten strudel to dla mnie mały cud, są w nim drożdże, ale nie musimy czekać na zakwas.

Mieszasz, napełniasz, zwijasz i od razu wstawiasz do piekarnika. Koniecznie wypróbuj ten pyszny, domowy przepis.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka drożdży
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 6-7 jabłek
  • cynamon

Do posypania:

  • cukier puder

Przed pieczeniem:

  • jajko

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy jednolitą masę.

Ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się sprawdza. Zrobiłam 2 strudle z połowy porcji, 4 strudle wychodzą z całej porcji. Teraz przygotujemy nadzienie:

Ucieramy jabłka na tarce i posypujemy cynamonem. Nadzienie wykładamy na ciasto i zwijamy.

Wyłożyć na blasze do pieczenia i natrzeć jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.

Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!