Niezwykle szybki przepis: To najlepszy przepis na strudel, bez zakwasu.
Znakomity przepis od Pani Danki, która uwielbia wypieki. Ten strudel to dla mnie mały cud, są w nim drożdże, ale nie musimy czekać na zakwas.
Mieszasz, napełniasz, zwijasz i od razu wstawiasz do piekarnika. Koniecznie wypróbuj ten pyszny, domowy przepis.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 kostka drożdży
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 6-7 jabłek
- cynamon
Do posypania:
- cukier puder
Przed pieczeniem:
- jajko
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy jednolitą masę.
Ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się sprawdza. Zrobiłam 2 strudle z połowy porcji, 4 strudle wychodzą z całej porcji. Teraz przygotujemy nadzienie:
Ucieramy jabłka na tarce i posypujemy cynamonem. Nadzienie wykładamy na ciasto i zwijamy.
Wyłożyć na blasze do pieczenia i natrzeć jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.
Comments are closed.