Poznaj ten unikalny przepis: Ten biszkopt czekoladowy wygrywa bogatym smakiem, wyglądem i porowatą strukturą.

Upieczenie kilku biszkoptów na domowe ciasto jest trochę żmudne. Dużo łatwiej jest zrobić jeden puszysty biszkopt, a następnie go podzielić. Dziś proponuje Ci właśnie przepis na pyszny, czekoladowy biszkopt, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Doskonały sam w sobie lub z dodatkiem ulubionego kremu i owoców!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 200 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do posmarowania formy do pieczenia

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Schłodź białka w lodówce, aby łatwiej się ubiły. Ubij żółtka mikserem ze 100 g cukru. 
Następnie rozpocznij ubijanie białek mikserem przy niskiej prędkości, stopniowo zwiększaj prędkość do maksimum.
Porcjami dodawaj pozostały cukier do ubitych białek, aż będą sztywno ubite.  

Do białek dodaj żółtka, delikatnie mieszaj łopatką od dołu do góry, aby masa była puszysta. Dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia w małych porcjach.

Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-40 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie ciasto może opaść. Sprawdź jego gotowość wykałaczką.

Gorący biszkopt pozostaw do ostygnięcia w formie, a następnie przełóż na kratkę. Schłodzone ciasto możesz przekroić już wzdłuż na kilka kawałków. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!