Minimum oleju, zdrowe i smaczniejsze od tłustych frytek: Sekret przygotowania najsmaczniejszych chrupiących ziemniaków z piekarnika.

Wszystkim miłośnikom chrupiących frytek radzę spróbować tego znakomitego bałkańskiego przepisu.

Minimalna ilość tłuszczu i sposób przygotowania sprawia, że ​​to proste danie jest nieodpartym dodatkiem. Zastanawiasz się, jaki jest sekret tych ziemniaków? Jest to składnik, którego do ziemniaków zwykle nie używamy w ogóle – mąka kukurydziana. To ona dba o to, aby ziemniaki po upieczeniu smakowały smacznie!

Podawaj chrupiące ziemniaki z piekarnika z ulubionym sosem – np. ketchupem, majonezem. Alternatywnie z sałatką lub po prostu jako dodatek do mięsa. Wybór należy do Ciebie, te ziemniaki są naprawdę fantastyczne!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki grubo zmielonej mąki kukurydzianej (jeśli jej nie masz, możesz użyć bułki tartej jako alternatywy)
  • czerwona papryka
  • czarny pieprz mielony
  • przyprawy do smaku
  • suszony czosnek
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy ziemniaki.

Myjemy je, myjemy i kroimy na frytki. Pozostaw na chwilę w zimnej wodzie.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Teraz wyjmujemy ziemniaki z wody. Wykładamy je na ręcznik i suszymy. Suszone ziemniaki znacznie lepiej się upieką i będą chrupiące, koniecznie spróbuj. Teraz do ziemniaków dodajemy przyprawy.

Następnie dodajemy czarny pieprz i oczywiście sól. Dodaj olej. Na koniec mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Połóż ziemniaki na blasze tak, aby były równomiernie rozłożone na całej powierzchni. Nie mieszaj ziemniaków łyżką podczas pieczenia, w przeciwnym razie rozpadną się. Włóż do rozgrzanego piekarnika

Piecz około 20 minut w najwyższej temperaturze, w zależności od piekarnika. Ja piekłam 20 minut w 250 stopniach. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!