Jest tak dobra, że ​​błyskawicznie znika z talerzy. Orzeźwiająca szarlotka starta z budyniem.

Bezpretensjonalna i wyjątkowo smaczna szarlotka zachwyci każdą osobę. Świetny sposób na wykorzystanie jabłek z własnych zbiorów.

Potrzebujemy:

  • blacha o wymiarach 23 x 35 cm.

Na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 1,5 opakowania proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 średnie jajko

Do budyniu waniliowego

  • 750 ml mleka
  • olejek waniliowy
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 75 g masła

Na nadzienie jabłkowe

  • 1 kg jabłek
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • trochę cynamonu
  • do posypania: cukier puder

Wykonanie:

Jabłka obrać, oderwać rdzenie i pokroić. Włożyć na patelnię, posypać cukrem i dodać około łyżeczki cynamonu. Dusić przez kilka minut na ogniu.

Przygotujmy ciasto. Przesiej mąkę do większej miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli, cukier puder i pokrojone masło. Wszystko mieszamy dłońmi i powstaje sypka konsystencja. Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.

Powstałe dla nas ciasto wykładamy na blat i ugniatamy na gładką, zwartą masę. Podziel je na 2 części i włóż do zamrażarki na około 2 godziny.

W międzyczasie przygotujemy krem. Wlej mleko do garnka, dodaj do niego wanilię i zagotuj. W misce ubić 3 średniej wielkości jajka, dodać cukier, mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.

Do tej masy przez sito dodajemy gorące mleko z wanilią. Następnie wlej mieszankę mleka z powrotem do garnka i gotuj, aż śmietana zgęstnieje. Masło ubić na gorącą śmietanę. Przykryj śmietankę folią spożywczą i pozwól jej ostygnąć.

Blachę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj połowę zamrożonego ciasta na dno. Rozłóż równomiernie, ułóż jabłka i połóż na wierzchu cały krem ​​budyniowy.

Ucieramy również pozostałe ciasto, posypujemy nim cały wierzch ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec około 35 minut. Niech gotowe ciasto całkowicie ostygnie na blasze, a następnie je wyjmij.

Posyp cukrem pudrem i podawaj. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!