Domowy dżem truskawkowy z bananami. Dzieci uwielbiają go na chlebie i naleśnikach, a wystarczą tylko 3 składniki.

Dżem truskawkowy to przysmak, który wielu z nas prawdopodobnie kojarzy się z dzieciństwem – z naleśnikami mamy, bułeczkami od babci czy po prostu na chlebie.

Dodając do niego banany, użyjesz mniej cukru, a aromat będzie obłędny!

Potrzebujesz:

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 300 g cukru

opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Obierz i umyj pod bieżącą wodą truskawki. Owoce zasyp cukrem. Jeśli niektóre z nich są za duże, przetnij je na pół. Pozostaw je najlepiej przykryte na około 4-7 godzin, aby uwolniły sok.

Banany obierz, pokrój w kółka. Możesz je rozetrzeć widelcem lub zostawić w plasterkach. Dodaj do truskawek i wymieszaj. Garnek z truskawkami i bananami ustaw na kuchence i gotuj przez 15-20 minut, cały czas mieszając. Ciągle usuń powstałą w trakcie piankę.

WSKAZÓWKA: Możesz dodać trochę soku z cytryny i gotować przez kolejne 10 minut.

Gotowy dżem wlej do suchych i wysterylizowanych słoików, zakręć pokrywkami i odwróć słoiki do góry dnem.  Owiń je kocem i pozwól im stopniowo ostygnąć. Przechowuj dżem w ciemnym i chłodnym miejscu.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!