Nikt Ci nie uwierzy, że to ciasto nie jest z cukierni. Błyskawicznie ciasto warstwowe z patelni.
Ze zwykłego kubka w kilka minut przygotujesz fantastyczne ciasto warstwowe ze śmietaną – wszystko bez pieczenia. Nie wierzysz? Spróbuj!

Składniki:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (380 g)
- 2 jajka
- 160 – 180 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
Do wypełnienia:
- śmietana – 400 ml
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Wlej mleko skondensowane do miski.

Dodaj 2 jajka i dobrze wymieszaj. Do ciasta dodać przesianą mąkę.

Na koniec proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.

Piec na suchej patelni – z tej partii wyszły 3 ciastka o średnicy 24 cm.

Piecz z obu stron na złoty kolor.

Śmietanę ubić z cukrem na krem.

Krem rozprowadzamy na wystudzonych biszkoptach i odkładamy część na bok do ostatecznej dekoracji ciasta. Na koniec posyp po prostu startą czekoladą.

Comments are closed.