Kiedy wyciągnąłem je z piekarnika, wszyscy oniemieli z zachwytu: Plastry wieprzowiny na piwie.

Pyszny obiad wieprzowy z piwem i czosnkiem. To prawdziwa uczta dla Twojego podniebienia, a do tego szybka!

Składniki:

  • 4 plastry udka wieprzowego
  • sól
  • czarny pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 150-200 ml piwa
  • smalec (olej) do smażenia
  • mąka zwykła (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy marynatę:

Ubij zbitą masę trzepaczką, oliwą i pieprzem. Mięso kroimy w plastry. Rozbij każdy kawałek mięsa, posól je i dopraw.

Plastry mięsa nacieramy powstałą marynatą, możemy odstawić na chwilę, ale nie musimy. Wciśnij czosnek w skórkę. W naczyniu do pieczenia rozgrzać smalec (olej) i krótko podsmażyć na niej czosnek.

Plastry mięsa oprószyć z obu stron mąką i włożyć do naczynia (czosnek zrywać tak, aby nie był gorzki), obsmażyć z obu stron. Gdy woda się dusi, zalej mięso piwem, dodaj czosnek i wstaw naczynie do piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny.

Piec w temperaturze poniżej 200°C, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu sprawdzamy gęstość wypieku, gdy nalewamy piwo, wodę lub bulion. Gładka mąka użyta do owijania mięsa zagęszcza sok. Ziemniaki lub makaron dobrze komponowały się z mięsem.

Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!