Jeśli nie przepadasz za słodkimi przekąskami, to jest odpowiedni moment, aby na twoim stole zagościły gruzińskie ogórki. Nadszedł czas na ogórki.

Smakują Ci słone przekąski? W takim razie powinieneś spróbować gruzińskich ogórków.

Czym różnią się one od klasycznych, lekko solonych ogórków, jakie wszyscy doskonale znamy? Przede wszystkim większą ilością ziół i przypraw.

Składniki:

  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,75 łyżki soli
  • 1 kg ogórków
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Na początek zmiel kminek z papryką, solą i cukrem, by przekąska była jeszcze bardziej aromatyczna. Najlepiej użyć do tego moździerza. Ogórki dokładnie opłukaj i pokrój w paski.

Przeciśnij przez praskę czosnek, połącz z przyprawami, a następnie umieść ogórki w plastikowym pojemniku i posyp je tak przygotowaną mieszanką. Dokładnie wymieszaj, możesz także potrząsnąć zamkniętym pojemnikiem, by składniki się połączyły.

Tak przygotowany pojemnik powinien pozostać w lodówce przez conajmniej jedną noc. Możesz także pozostawić go tam na dłużej. Gdy ten czas minie, przystawka jest gotowa do zaserwowania. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!