Kremowe rogaliki z nadzieniem gotowe w 20 minut: Proste i bardzo smaczne, rozpływają się w ustach.

Doskonałe ciasto, które dobrze komponuje się z kawą lub herbatą. Dość często przygotowujemy ten przepis dla moich dzieci, bo rogaliki bardzo im zasmakowały.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 150 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziarenka sezamu
  • orzechy włoskie
  • rodzynki

Dodatkowo:

  • jajka
  • mleko

Do posypania:

  • cukier puder

Przygotowanie:

Do miski dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, sól.

Mieszaj trzepaczką. Następnie dodaj zmiękczone masło, jogurt. Wszystko dokładnie miksujemy.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie. Wymieszaj gładkie ciasto. Przykryj miskę. Odstawić na 10 minut.

Ciasto wykładamy na matę. Dzielimy je na 20 części. Formujemy kulki i kładziemy je na tacy.

Posyp ciasto na macie mąką. Rozwałkuj w okrąg o średnicy około 12 cm. W cieście do środka zrobimy nacięcia obok siebie za pomocą krajalnicy z karbami.

Do niepokrojonej części ciasta dodajemy nasiona sezamu i starannie je zwijamy. Jako nadzienia możemy użyć również posiekanych orzechów z rodzynkami.

Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W małej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Natrzyj rogale masą.

Talerz wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu rogale posyp cukrem pudrem i możemy podawać. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!