Nie robię już na parze, to jest coś fantastycznego: Sekret przygotowania najsmaczniejszych knedli pod słońcem.

Znakomite knedle, których próbowałam i powiem Wam, że nawet knedle na parze się do nich nie równają. Inspirację do tego przepisu dostałam od mojej koleżanki.

Składniki:

  • 2 szklanki (250 ml) grubej mąki
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 42 g drożdży
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i jajka. Dodajemy również mleko. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

Zakwas obracamy na posypanej mąką desce. Dzielimy go na 3-4 części.

Formujemy knedle i pozostawiamy do zakwaszenia przez 20 minut. Zagotować wodę z odrobiną soli, po 20 minutach fermentacji włożyć knedle.

Zmniejszyć płomień do minimum i gotować przez 20 minut.

Po 20 minutach knedle są gotowe. Świetne smakują z sosem lub gulaszem. Smacznego :-).

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!