Karkówka z boczkiem, serem i ziemniakami: Znakomite danie jednogarnkowe dla całej rodziny.

Przepis na wyśmienitą ucztę mięsną z boczkiem, serem i doskonałą marynatą. Jest pieczone razem z ziemniakami i otrzymujesz jednogarnkowy obiad o doskonałym smaku.

Składniki:

  • 2 – 2,5 kg karkówki
  • 300 g papryki
  • 300 g cebuli
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g boczku
  • 250 g sera
  • 6 do 7 ząbków czosnku

Marynata:

  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka przyprawy
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 2 do 3 łyżeczek soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.

Całe mięso kroimy w plastry – nie kroimy do końca. Mięso zamarynować w marynacie. Umieść w misce, przykryj folią. Resztę marynaty odłożyć na bok. Włóż do lodówki na 2 godziny.

Pokrój ziemniaki na frytki. Paprykę pokroić w kółeczka. Kroimy również cebulę i czosnek.

Przygotuj również boczek i ser – najlepiej pokroić produkty w plastry. Pokrojone ziemniaki i czosnek włożyć do miski. Dodaj sól, olej i dobrze wymieszaj. Przygotuj naczynie do pieczenia – na dno rozłóż marynatę, którą smarowaliśmy mięso. Wykładamy mięso. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

W kawałkach mięsa na przemian układamy cebulę, paprykę, bekon i ser. Aby mięso zachowało kształt, zwiąż je sznurkiem. Wokół mięsa układamy ziemniaki z czosnkiem, a na wierzch dodajemy pozostałą marynatę. Przykryj pokrywką i piecz przez 60 minut. Następnie ściągnij pokrywkę i piecz przez kolejne 50-60 minut.

Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!