Pierwsza warstwa to kapusta, druga to pyszne kotlety. Obiad, którego nie można przegapić

Apetyczne kotlety w sosie pomidorowym zapiekane na warzywach to danie, które pokocha cała rodzina. Prosty, ale bardzo smaczny pomysł na obiad.

Aromatyczny, pomidorowy sos doskonale podkreśli smak delikatnego mięsa. Koniecznie spróbuj!

Składniki:

  • 20 ml oleju słonecznikowego
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 600 g białej kapusty
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g ryżu
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz czarny (mielony) do smaku
  • 300 ml koncentratu pomidorowego
  • 50 ml wody

Przygotowanie:

Podsmaż 1 drobno posiekaną cebulę z dodatkiem oleju słonecznikowego. Dodaj startą marchew, podsmaż warzywa do miękkości na średnim ogniu.

Na dno naczynia żaroodpornego o średnicy 26 cm ułóż przygotowane warzywa i pokrojoną na grubość około 1 cm kapustę.

Posól i popieprz mięso mielone, dodaj pozostałą, pokrojoną cebulę i ugotowany ryż. Dokładnie wymieszaj. Uformuj zwilżonymi dłońmi małe kotleciki. Umieść je na wierzchu kapusty.

W razie potrzeby posól sos pomidorowy. Wlej wodę, wymieszaj. Zalej mieszanką zawartość formy. Następnie włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut w 180 stopniach.

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Pamiętaj, aby posypać danie posiekanym szczypiorkiem. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!