Te są o wiele pyszniejsze. Zapomnijcie o zwykłych gołąbkach. Zaskoczę Cię tym przepisem

Znakomity przepis z kapusty pekińskiej, do którego wystarczy kilka składników. To danie smakuje jak całej rodzinie.

Składniki:

  • 12-14 liści kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 600 g mięsa mielonego
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • granulowany czosnek
  • czerwona papryka mielona do smaku
  • pietruszka
  • olej słonecznikowy
  • 450 ml wody
  • 50 ml wody + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Liście kapusty zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut aż zrobią się miękkie.

Cebulę myjemy i drobno kroimy. Marchewki myjemy, ścieramy i smażymy razem z cebulą na oleju roślinnym przez około 3-4 minuty . Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Mięso mielone mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mieszamy połowę mieszanki marchewkowo – pomidorowej. Dopraw solą dodaj granulowany czosnek i mieloną czerwoną paprykę.

Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę. Wszystko dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się i zacznij napełniać liście kapusty. Wyjmujemy je z wody, suszymy i układamy przygotowane nadzienie. Zwijamy w rulony i kładziemy obok siebie na talerzu.

Resztę masy marchewkowo-pomidorowej zalać wodą, a następnie dodać mieszankę wody i mąki, wymieszać na gładką masę. Doprawić solą, dodać suszony czosnek i łyżkę śmietany. Gdy sos się zagotuje, gotuj jeszcze przez 1 minutę. Na koniec polej roladki ugotowanym sosem.

Włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temperaturze 180°C. Wszystko gotowe.

Smacznego 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!