Sprawdzony przepis na lekki chleb budyniowy – Przekonaj się, jakie to smaczne.

U mojej koleżanki po raz pierwszy spróbowałam chińskich wypieków, byłam zachwycona delikatną konsystencją. Po jakimś czasie znalazłam ten przepis i okazało się, że ten chleb jest z budyniu. To dzięki zaparzeniu mąki przed wyrobieniem ciasta gotowy produkt jest tak przewiewny.

Ta technika gotowania nazywana jest w Chinach i Japonii tang jong. Efekt jest po prostu niesamowity! Myślę, że po spróbowaniu chleba według tego przepisu ani jeden czytelnik nie będzie mógł wrócić do zwykłego pieczenia.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 270 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g masła
  • żółty ser do smaku

Przygotowanie:

Połącz 30 g mąki i 150 ml mleka. Umieść składniki na małym ogniu. Ciągle mieszając, podgrzej mieszaninę do 65 stopni.

Mąkę i mleko przełożyć do małej miski i szczelnie przykryć folią spożywczą. Gdy zawartość miski ostygnie, wymieszaj resztę mleka z cukrem i drożdżami. Odczekaj 10 minut i wymieszaj masę drożdżową z pozostałą mąką.

Gdy mąka wchłonie całą wilgoć, dodaj do składników olej i sól. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie już gładkie, włóż je do miski i przykryj folią spożywczą. Umieść obrabiany przedmiot na godzinę w ciepłym miejscu.

Ciasto podzielić na cztery części. Każdy kawałek zwinąć w prostokątne ciasto i włożyć do niego starty ser lub inne nadzienie. Zawiń brzegi ciasta i zwiń każde ciasto w bułkę.

Umieść bułki na naoliwionej patelni do ciasta. Odstaw ciasto na około 20 minut, a następnie posmaruj wierzch mieszanką żółtka i mleka. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.

W razie potrzeby mleko w przepisie można zastąpić wodą lub można przygotować mieszankę w stosunku 1: 1. Dodatki mogą być zupełnie inne. Mieszanka cukru i cynamonu świetnie sprawdza się jako słodkie nadzienie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!